Valpen

Redan innan du hämtar hem din/er valp bör du ha skaffat det som behövs för dess skötsel. En liten valp kräver mycket omsorg och kan inte lämnas ensam några längre stunder den första tiden. Den första månaden är den allra viktigaste tiden för valpens utveckling till en harmonisk hund!

checklista:

*Halsband – Minsta halsmått 25 cm. Gärna en sele som alternativ till halsband.
*Koppel – Ej flexi
*Matskål-ar
*Sov hörna
*Mat – Proplan Large Athletic Puppy & ev Vom valp
*Osötad majsvälling
*Solrosolja
*Ägg
*Försäkring!
*Valpsäkra hemmet!
*Ev tillskott såsom c-vitamin
*Klotång
*Leksaker

sovplatsen

Det är viktigt att valpen redan får en egen ombonad och skön plats som den kan dra sig tillbaka till om den vill sova eller vara ifred. Det är bra om sovplatsen ligger på ett centralt men ändå lugnt ställe. Alla familjemedlemmar bör acceptera att hunden ska lämnas ifred när den befinner sig på "sin" plats. Det finns många bra hundbäddar/hundbur att köpa, lägg en dyna eller en tjock filt i lådan så att valpen ligger bekvämt. 

Första nätterna är det bra att ha en plan för att någon i familjen kan sova när valpen, dvs bädda på golvet bredvid eller liknande. Alternativet är att ha valpen i sängen, MEN då ska man vara beredd på att ha den där resten utav dess liv…

försäkring

Innan du/ni hämtar hem er valp SKALL den vara försäkrad! 
Våra hundar och valpar är försäkrade hos Agria. Valpen är det tills dess att jag meddelar Agria att valpen är såld och att dess nya ägare tagit över alt tecknat ny försäkring.
Smidigast är om valpen fortsätter att vara försäkrad i samma bolag ochs särskilt om vaplen haft något problem innan den är redo att flytta hem till er.
Meddela mig hur ni önskar göra så ombesörjer jag om min Agria kontakt hör av sig eller ej till er.

säkert hem!

När man får hem en liten valp kan man förundras över hur snabba de är plus företagsamma och med förvånansvärt starka tänder/käkar. De vill och ska dessutom undersöka ALLT!
Så städa undan skor/tofflor, leksaker, mormors arve stolar. Se till att inga strumpor eller liknande mindre tygstycken ligger åtkomligt. Det händer ofta att sådant fastnat i valpars mage/tarmar och inneburit såväl stora operationer som dödsfall. Så det är alltså inte bara små lösa detaljer på tex leksaker som är farliga utan även långa, mjuka material.
SLADDAR! Dölj dem eller tag bort för valpen kommer garanterat att hitta några att tugga på! Samma med vägg kontakter där de gärna sätter in en fuktig nos…

Halsband/koppel/sele

Ha valpen lös så mycket som möjligt så att den lär sig att vara nära dig även utan koppel. Ett bra alternativ till halsband är en sele som gör att man drar mindre i dess nacke/ hals. MEN man kommer inte undan att träna varje dag för att den ska lära sig att inte dra.
Viktigt är att från dag 1 träna på kontakten och följsamheten mellan dig/er och valpen!

matplatsen

Hunden ska ha sina egna skålar att äta och dricka ur. De bästa matskålarna är de i rostfritt med en stor botten. Vickar valpen gärna omkull mat- och vattenskålarna så kan man köpa en matbar (en ställning där man kan ställa matskålarna i) Och den finns i olika höjder och storlekar.

leksaker

Valpen behöver leksaker. Ett ben att gnaga på gör att det finns större chans att möbler och skor får vara ifred. En socka full med tidningspapper brukar vara en populär leksak. Var försiktig med gummileksaker eftersom valpen kan få i sig delar av dem och när det gäller märgben - koka dem och se till att de ej kan fastna med underkäken genom ett ben.